Ufo keskellä vuoristoa
Tässä on Buzludzha. Ehkä omituisin mesta, missä olen ikinä käynyt. Ufon näköinen betonirakennelma keskellä Bulgarian vuoristoa. Kommunismin aikainen monumentti, joka avattiin vuonna 1981 ja sittemmin ideaologian laimennuttua jäi unholaan ja on nyt koristeltu graffitein.

Buzludzha ei ole mitenkään hyvien yhteyksien päässä, koska se on käytännössä keskellä ei mitään. Itse ajoimme paikalle Veliko Tarnovosta ja matka kesti noin puolitoista tuntia. Ylös monumetille kulkee kaksi tietä. Se, jota nousimme ylös, oli jokseenkin surkeassa kunnossa, mutta toinen, jota menimme alas, oli huomattavasti siedettävämpi, vaikkakin kiemurainen, totta kai. Lähimmät asutuskeskukset ovat Kazanlak 16 kilometrin päässä ja Gabrovo 12 kilometrin päässä. Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan on matkaa reilut kolme tuntia.
Minä en tehnyt tätä. Joku toinen Laura oli ollut paikalla samana vuonna. Kuva oli silti pakko ottaa. Kun vierailimme mestoilla, siellä ei ollut yhtään ketään muuta.


Ufon sisälle ei oikeasti saanut mennä. Se oli suljettu. Mutta nerokas matkakumppanini oli selvittänyt netistä, että sisälle pääsi kiipeämään pienestä, varsinaisen sisäänkäynnin oikealla puolella olevasta reiästä. Vähän jännitti. Etenkin se, että kattoi sortuisi.

Sisällä oli jonkinnäköinen amfiteatteri, jota reunusti joukko varsin komeita neuvosto-tyylisiä seinämaalauksia muutamalla tuoreemmalla graffitilla täydennettynä. Lempparini oli yllä oleva kolmen kopla, joista yhden kasvoja oli tuunattu osuvalla tekstillä: "It's just a head"
Nonni. Unohtumattominta oli kuitenkin ehkä maisemat. Eihän tällaisia Suomessa näe, enkä ole kamalasti vuoristoissa pyörinyt, niin ihan uutta oli minulle tällainen. Ja yllättäen ufo tarjosi maisemien katseluun aivan upean "parvekkeen" leveine ikkunalautoineen.


Kommentit

  1. Ihan mielettömän mielenkiintoinen paikka! Miten ihmeessä se A. näitä keksiikin. Olitte vähän pahiksia, kun menitte sisälle, mutta olisin mennyt itsekin. En kyllä tajua, mitä järkeä on tuon rakenntamissa ollut, mutta makee mesta joka tapauksessa. Ikkunalaudalla en olis tietenkään istunut :)

    VastaaPoista
  2. A on kova poika tekemään selvitystyötä, nytkin on bongannut jo vaikka, mitä kohteita Filippiineiltä! Itsekin mietin, miksi kyseinen monumentti on tuohon paikkaan laitettu, mutta kai siihen ajatukseen on sisältynyt tiettyä mahtipontisuutta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit